+31 578 755377
info@brinie-it.nl
Stationsstraat 4A 8161 CR Epe
feature image box

Hoe kies je een laptop?

Als ondernemer is het belangrijk dat je de juiste laptop kiest voor de werkzaamheden die je wil uitvoeren. De laptopkeuze is alleen zo groot dat je wel precies moet weten waarop te letten. Hierbij zijn 5 punten van belang om in het achterhoofd te houden:

  • Rekenkracht
  • Intern geheugen en opslagcapaciteit
  • Beeldkwaliteit
  • Formaat
  • Beveiliging

Rekenkracht

Een laptop moet in de eerste plaats geschikt zijn voor de werkzaamheden die ermee moeten worden verricht. Een belangrijk onderdeel daarvoor is de processor. Een Intel Core i3-processor is voldoende voor eenvoudig kantoorwerk. Voor intensiever gebruik is een Core i5, Core i7 of Core i9 (of AMD Ryzen-equivalent) aan te raden.

Intern geheugen en opslagcapaciteit

Wat betreft het intern (werk) geheugen ligt de ondergrens op 8GB. Intensieve multitasking, grafische werkzaamheden of grote databases hebben baat bij 16GB of meer. De harde schijf moet minimaal beschikken over 256 GB opslagcapaciteit. Windows 10 neemt een behoorlijke hap uit deze ruimte en er moet voldoende ruimte overblijven voor documenten en software. Een SSD-schijf of Intel Optane-geheugen verbetert de algehele snelheid aanzienlijk.

Beeldkwaliteit

Laptops worden vaak uren achtereen gebruikt. Een goed ingebouwd beeldscherm is daarom een vereiste. De ondergrens ligt bij een Full-HD (1920 x 1080) beeldscherm. Beeldschermen met Quad HD (2560 x 1440) en 4k (3840 x 2160) schermen zijn doorgaans kostbaarder, maar ook beter. Tekst en afbeeldingen zijn bij deze resoluties zeer scherp, hetgeen het werkcomfort vergroot. Ook het gebruikte paneeltype is van belang. IPS- en VA-panelen bieden betere contrastwaarden, grotere inkijkhoeken en fraaiere kleuren weergave dan goedkopere TN-panelen.

Schermformaat

Laptops zijn in verschillende schermformaten beschikbaar. Ieder formaat heeft haar eigen gebruiksdoeleinden. Zo zijn de compacte 11- tot 13-inch laptops vooral bedoeld voor mobiel gebruik. Langdurig werken achter deze laptops aan een bureau vereist externe randapparatuur om klachten te voorkomen. Laptops van 15-inch of groter zijn het meest geschikt voor permanente plaatsing op een bureau. Voor ‘gemengd gebruik’ zijn laptops tussen deze twee uitersten het meest geschikt.

Beveiliging

Beveiligingsrisico’s liggen altijd op de loer, zeker bij intensief mobiel gebruik. Voorzieningen om deze risico’s te voorkomen zijn dan ook geen overbodige luxe. Vaak zijn op laptops de volgende mogelijkheden aanwezig:

  • Biometrische toegangsbeveiliging zoals een vingerafdrukscanner houdt ongenode gasten op afstand. Sommige laptops beschikken over gezichtsherkenning via een infraroodcamera.
  • Een andere slimme toevoeging is de Intel vPro-chip. Dit stelt beheerders in staat de BIOS op afstand te updaten of het geheel te vergrendelen. Een Intel vPro-chip vindtje in bijvoorbeeld HP EliteBook- en Dell Precision-laptops. Ook de Surface Pro van Microsoft beschikt over deze technologie.
  • Voorgeïnstalleerde beveiligingssoftware is eveneens een pre. HP Elite laptops beschikken over HP Sure Click, dat software isoleert in een container. HP Sure Run schermt kritische processen af tegen malware en HP Sure Sense is een endpoint securityoplossing uitgerust met deep learning technologie. HP Sure View voorkomt meekijkers op het beeldscherm.
  • Een andere waardevolle toevoeging is een TPM-chip. Het systeem bewaart hierop cryptografische sleutels en certificaten die gebruikt worden bij schijfencryptie en schermt deze af voor de buitenwereld.

Meer informatie of hulp bij de keuze ?

Wil je meer informatie over de laptopkeuze voor jezelf of jouw organisatie, laat het ons dan weten. Wij kunnen aan de hand van de specifieke wensen en eisen de optimale laptopkeuze maken. Neem contact met ons op via info@brinie-it.nl of laat een bericht achter op onze contactpagina.

Tags: