+31 578 755377
info@brinie-it.nl
Stationsstraat 4A 8161 CR Epe
feature image box

Veilig thuiswerken

Als er iets de afgelopen periode is doorgebroken is dit wel het thuiswerken. Ontwikkelingen waar in het verleden lang over moest worden nagedacht, kunnen nu zonder slag of stoot worden doorgevoerd. Echter aan deze snelheid van het doorvoeren van thuiswerken zitten ook gevaren. Thuiswerken is efficiënt en productief, maar gebeurt dit ook altijd veilig? Als je rekening houdt met een aantal punten, kan je veilig thuiswerken vanaf je eigen digitale werkplek.

Risico’s

Het is goed om te zien dat de huidige IT middelen ook vanuit huis goed gebruikt kunnen worden. Echter vaak wordt niet echt nagedacht over de beveiliging en de compliancy. Dit zijn echter wel degelijk risico’s voor organisaties nu iedereen massaal gaat thuiswerken. Bedrijven wilden ervoor zorgen dat medewerkers zo snel mogelijk thuis konden werken. Hierdoor was er volop aandacht voor het inrichten van een thuiswerkplek en werden verbindingen tot stand gebracht met het bedrijfsnetwerk om iedereen zo snel en eenvoudig mogelijk weer te laten werken. Echter de IT omgeving in een bedrijf is afgeschermd met een goede firewall die kwaadwillenden buiten de deur houdt. Maar hoe zit het met de beveiliging als medewerkers thuis met hun consumenten software en wifi-oplossingen verbinding maken met de IT-omgeving van het bedrijf?

Hoe op te lossen ?

Het is van groot belang dat bedrijven nagaan of ze een up-to-date beleid hebben voor thuiswerken. Ze moeten voorwaarden stellen aan de thuisnetwerken en aan de manier waarop er thuis met beveiliging wordt omgesprongen. Want hoe veilig is die PC die privé wordt gebruikt en waarmee nu ook verbinding met de bedrijfsomgeving wordt gemaakt? Waar zijn de veilligheidsprotocollen voor thuiswerkers? Richtlijnen rondom wachtwoorden, two-factor authenticatie, versleuteling, etc. In de praktijk betekent dit dat naast de IT inrichting van een bedrijf nu ook het thuisnetwerk van medewerkers onder de regie van de IT medewerkers valt. Hieronder vallen zaken zoals onveilige wifi-verbindingen, privé laptops en computers en firewalls bij de medewerkers thuis. Deze risico’s moeten worden afgedekt.

Gelukkig zijn de ontwikkelingen op IT gebied snel gegaan en wordt grotendeels gebruik gemaakt van cloud applicaties. Een groot voordeel hiervan is dat het hiermee mogelijk wordt om op afstand veel zaken in te regelen en te beheren. Op deze wijze ontstaat een werkplek op afstand die goed te beheren en te monitoren is. Door het toepassing van beheersoftware is het ook mogelijk om deze werkplekken standaard te voorzien van de juiste software inclusief virusbescherming en bijbehorende beveiligingssoftware. Dit geldt ook voor mobiele apparaten.

Meer informatie ?

Wil je meer weten hoe wij jou of jouw organisatie kunnen helpen met het inrichten van een een veilige thuiswerkplek? Laat het ons dan weten en neem contact op via info@brinie-it.nl of laat een bericht achter op onze contactpagina.