+31 578 755377
info@brinie-it.nl
Stationsstraat 4A 8161 CR Epe
feature image box

Wat is malware?

Overal hoor je tegenwoordig wel iemand praten over malware. Maar wat is nu precies malware en welke risico’s loop ik als ondernemer of zzp’er indien ik getroffen wordt door malware. Om te beginnen wordt malware vaak ontwikkeld door teams van hackers. Meestal willen ze er gewoon geld mee verdienen, door zelf malware te verspreiden of door deze aan de hoogste bieder te verkopen op het Dark Web. Er zijn ook andere redenen waarom mensen malware schrijven: het kan worden ingezet als protestmiddel of om beveiligingsmaatregelen te testen, of zelfs als oorlogswapen tussen overheden.

Malware is een samenvoeging van “malicious” (schadelijk of kwaadaardig) en “software“. Enkele veelvoorkomende vormen van malware zijn Trojaanse paarden, spyware, wormen, ransomware en adware. Hieronder lichten we de verschillende vormen verder toe. Maar in het kort betekent het dat als er malware op je werkplekken of servers aanwezig is, dit een slechte zaak is.

Wat doet malware?

Malware is een erg ruim begrip. Wat het doet en hoe het werkt, verschilt van bestand tot bestand. Onderstaand zijn veel voorkomende soorten malware weergegeven (de lijst is is verre van volledig).

Virus
Virussen hechten zich aan schone bestanden om zo andere schone bestanden te infecteren (net zoals hun biologische naamgenoten). Ze kunnen zich ongecontroleerd verspreiden waarbij functionaliteiten van een systeem worden aangetast en bestanden worden verwijderd of beschadigd. Ze hebben meestal de vorm van een uitvoerbaar bestand (.exe).

Trojaans paard
Deze malware is vermomd als legitieme software of zit verstopt in legitieme software waarmee is geknoeid. De malware doet onopvallend zijn werk en opent een achterdeurtje in de beveiliging, waardoor andere malware naar binnen kan glippen. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Spyware
Spyware is een vorm van waarmee je wordt bespioneerd. Spyware verbergt zich op de achtergrond en volgt online wat je doet. Zo worden bijvoorbeeld wachtwoorden, creditcardnummers en surfgewoonten bijgehouden. De opkomst van spyware is mede het gevolg van het illegaal kopiëren van software.

Worm
Wormen infecteren via netwerkverbindingen complete netwerken van apparaten (zowel lokaal als op Internet). Hierbij wordt een computer gebruikt om een andere computer te infecteren. Een worm is geen virus want hij heeft geen computerprogramma nodig om zich aan vast te hechten. Men kan stellen dat een worm schade toebrengt aan een netwerk, waar een virus een gerichte aanval op een computer doet.

Ransomware
Dit type wordt door afperser gebruikt om je computer en bestanden te vergrendelen. Daarbij dreigen zij alles te wissen, tenzij je losgeld betaalt. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot het weer vrijgeven van de besmet geraakte computer te leiden. En zelfs wanneer na betaling de code succesvol wordt gebruikt blijft de software op de computer staan en kan deze enkele maanden later opnieuw het systeem blokkeren en om nog meer geld vragen.

Adware
Adware is software die advertenties weergeeft terwijl deze draait. Deze software bevat ook codes die deze advertenties weergeven in een pop-up venster of in een ander venster dat verschijnt. Adware helpt ontwikkelkosten terugwinnen en de prijzen van de applicatie voor de gebruiker laag of zelfs gratis te houden. Hoewel deze vorm niet altijd schadelijk is, kan met name agressieve reclamesoftware de beveiliging ondermijnen. Daarbij wordt alles uit de kast gehaald om je reclames te laten zien. Daardoor heeft andere malware vrij spel. Daarnaast zijn al die pop-upvensters natuurlijk erg vervelend.

Botnets
Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die met elkaar samenwerken en die worden bestuurd door een aanvaller. Botnet is jargon voor een collectie van softwarerobots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren

Hoe kan je je beschermen tegen malware?

Ook voor malware geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Gelukkig kun je met een beetje gezond verstand en een enkele simpele regels de kans verkleinen dat deze gevaarlijke software op je werkplek of server terechtkomt.

 • Vertrouw onbekenden online niet.
  Malware wordt vooral verspreid door middel van “social engineering”, bijvoorbeeld via vreemde e-mailberichten, plotse meldingen, nepprofielen en nieuwsgierig makende aanbiedingen. Weet je niet precies wat het is? Klik er dan niet op!
 • Controleer je downloads goed.
  Van piratenwebsites tot officiële webwinkels: malware is nooit ver weg. Controleer voordat je iets downloadt dus of de provider betrouwbaar is door zorgvuldig de recensies en opmerkingen door te nemen.
 • Gebruik een reclamefilter of adblocker.
  Malvertising, een methode waarbij hackers geïnfecteerde banners of pop-upmeldingen gebruiken om je werkplek te infecteren, zit in de lift. Je kunt niet zien welke advertenties schadelijk zijn. Het is dus veiliger om ze allemaal te blokkeren met een betrouwbare adblocker.
 • Kijk uit waar je surft.
  Malware kun je overal tegenkomen, maar het komt het meest voor op websites met een slechte beveiliging, zoals kleine, lokale websites. Houd het bij grote websites met een goede reputatie. Dan is de kans kleiner dat je malware tegenkomt.

Meer informatie?

Wil je meer weten hoe wij jou of jouw organisatie kunnen helpen met de bescherming tegen malware? Laat het ons dan weten en neem contact op via info@brinie-it.nl of laat een bericht achter op onze contactpagina.

 

Tags: